Nyheder

Derfor skal du beskytte din computer mod virus

Derfor skal du beskytte din computer mod virus

Selvom det kan virke så simpelt blot at tænde sin computer og gå i gang med det, man skulle, f.eks. købe varer, betale regninger i netbanken, skrive en mail eller surfe lidt rundt på Facebook, foregår der en masse på computeren, som vi ikke ser og som kan være skadelige for os. Der kan f.eks. være tale om virus, og det ser vi nærmere på her i artiklen.

Hvad er virus?

En computervirus er et lille stykke kode, som ofte finder vej til computeren gennem programmer, du downloader. Virus kan også komme ind gennem mails eller links, du bliver lokket til at klikke på. For at beskytte din computer og dine filer kan du overveje download af antivirus program, det ser vi nærmere på i det næste afsnit.

Hvordan beskytter man sig mod virus?

Nogle computere sælges med et antivirusprogram, men ikke alle. Det kommer an på, hvor du har købt computeren og hvilken model, der er tale om. Er der ikke installeret virus i forvejen, bør du selv købe en pakke, der indeholder virusbeskyttelse. Virusbeskyttelsesprogrammet opsnapper vira, der allerede er på din computer og sørger for at slette dem. Herudover scanner programmet alt nyt materiale, der kommer ind på computeren og sørger for at smide evt. virus ud, hvis der skulle være noget i de programmer eller andet, du henter ind fra din computer.

Det kan synes lidt irriterende, at computeren bruger tid på at scanne, hver gang du henter noget ind, men dette er langt at foretrække frem for at skulle rede trådene ud, hvis først uheldet er ude og du er blevet inficeret.

Hvorfor får man virus?

Der er flere grunde til at nogle mennesker vælger at sende virus og andet malware ud til uskyldige menneskers computere. Den ene grund er, at de på den måde kan stjæle eller franarre folks oplysninger, som de efterfølgende kan bruge. Der kan være tale om personnummer, betalingskortoplysninger eller andre oplysninger. Nogle oplysninger kan de endda bruge til at afpresse ofrene, så disse betaler løsepenge for at oplysningerne ikke bliver lækket til arbejdsgiver, venner og familie.

Dyrt at få virus

Det er dog meget kompliceret at fremstille virus og malware, og det er dygtige folk, der beskæftiger sig med den slags. Derfor kan en virus også være en måde at vise, hvor dygtig man er og på den måde måske få et job eller blot respekt fra andre i samme branche. Nogle virksomheder ansætter endda hackere til at prøve at bryde ind i deres egne systemer for hele tiden at være på forkant med udviklingen og på den måde beskytte sine systemer. Det kan måske lyde uhensigtsmæssigt, men det kan være en god løsning frem for at få hacket sine systemer og potentielt være lagt ned i mange dage, ja måske endda uger eller måneder. Det kan blive meget dyrt for en stor virksomhed at blive hacket eller få installeret virus eller malware, så dette er noget, man har meget fokus på at undgå.